UREĐENJE KUHINJE U SKLADU SA FENG SHUI PRINCIPIMA

Koji su osnovni Feng shui principi za uređenje kuhinje? Kakve su posledice nepravilno postavljenih elemenata?

Kuhinja predstavlja posebno važan deo našeg doma jer u njoj provodimo dosta vremena u toku dana. Kvalitet ishrane od velikog je značaja za naše zdravlje, a priprema hrane u lošem raspoloženju i u neuređenom okruženju zna negativno uticati na “hado” hrane. Ni najlepša dekoracija na tanjiru neće pomoći da hrana koja je primila negativnu informaciju postane za nas korisna. Da bi priprema hrane u kuhinji nesmetano tekla i da bi, od možda obaveze, napravili sebi trenutke pravog uživanja, potrebno je kuhinju urediti po određenim pravilima.

   

U skladu sa Feng shui principima, velika neslaganja i sukob kod partnera mogu biti posledica nepravilno postavljenih elemenata (aparata) koji “greju ili hlade”. Njih ne treba držati jedne do drugih (niti u istoj ravni), kao ni jedne naspram drugih. Na primer, nikako nije preporučljivo držati šporet pored sudopere ili naspram nje. Ono  što se još može dogoditi je da se ovako postavljeni aparati mnogo češće kvare. Ukoliko prostor ne dopušta da se aparati pravilno rasporede, u redu je razdvojiti ih radnim delom na kom se nalaze  saksije sa začinskim biljem, što je u skladu sa funkcijom prostora. Odvajanje elemenata (aparata) koji “greju ili hlade” može biti uspešno postavljanjem nekog drvenog predmeta, predmeta zelene boje ili makar slike koja prikazuje biljke.

Radne površine u kuhinji ne treba zauzimati predmetima. Kada se aktivnosti u kuhinji završe, najbolje je sve pospremiti, vratiti sve na svoje mesto i pustiti da Či (energija) glatko i lagano klizi po radnim površinama.

Štednjak na kom se pripremaju porodični obroci trebao bi biti postavljen na povoljnom pravcu koji se određuje analizom. Veoma je bitno da energija koja daje snagu štednjaku dolazi iz našeg najpovoljnijeg pravca. Isto tako je bitno voditi računa da onaj koji priprema hranu ne bude leđima okrenut ulazu u kuhinju.

Često po navici znamo upotrebljavati samo jednu ringlu. Budući da šporet simbolizuje zdravlje i blagostanje, treba jednako upotrebljavati sve ringle. Ovo se tumači kao pogodnost za priliv novca iz više izvora.

Kao i ostale prostorije u kući, ni kuhinja ne trpi prašinu, potrebno je održavati je urednom, a ukoliko neki uređaj ne radi, treba ga popraviti, zameniti ili ukloniti na određeno vreme. 

photo: Pixabay

PRATITE BLOG

ELEMENT VATRA

Šta su elementi u Feng shuiju? Kako prepoznati element Vatre?

Read More

ELEMENT DRVO

Šta su elementi u Feng shuiju? Kako prepoznati element Drvo?

Read More

“Hvatači vetra” leče i energizuju prostor

Šta su “Hvatači vetra”? Kada se koriste? Kako se postavljaju?

Read More

Godina vatrenog Petla – 2017.

Šta nas čeka u kineskoj Novoj Godini? Da li smo spremni za promene koje nailaze? Koji su povoljni, a koji […]

Read More