Jin i Jang prostorije u stanu

SUPROTNOSTI KOJE NE MOGU JEDNA BEZ DRUGE

Uređivanje prostora uz upotrebu Feng Shui principa zahteva poznavanje nekoliko osnovnih termina. Šta je Jin, a šta Jang? Kako ih prepoznati i izraziti?

Feng shui - Jin i Jang

Feng shui – Jin i Jang

Na putu traganja za savršenim dizajnom enterijera često se susrećemo sa drugim kulturama i drugačijim načinom razmišljanja. Istočnjačka misao posebno je intrigantna ljudima sa zapada jer pleni skladom i harmonijom koje ostavlja za sobom. Ipak, mnogi ostaju zbunjeni kada treba prihvatiti da crno-beli svet u kom žive ima još dimenzija koje naprosto nisu primećivali do momenta kada im je ukazano na njih.

Feng shui kao disciplina koja nam stiže sa istoka pruža ogromne mogućnosti u kreativnom smislu, ali da bi shvatili filozofiju koju predstavlja moramo se dobro naoružati sa nekoliko termina. Najbolje je početi od toga šta je Jin, a šta Jang? Kako ih prepoznati i izraziti?

Feng shui - Jin i Jang

Feng shui – Jin i Jang

Jin i Jang značenje

Opšte je mišljenje da Jin (Yin) označava nešto što je tamno i loše, a da Jang (Yang) označava nešto što je suprotno tome, što je svetlo i dobro. Međutim, o pojmovima Jin i Jang ne treba razmišljati isključivo kao o suprotnostima, već kao o pojmovima kojima se mogu ilustrovati kvaliteti energija. Ništa nije isključivo Jin ili Jang. U zavisnosti od okruženja u kojem se neki predmet nalazi ili situacije, on može biti Jin ili Jang.

Feng shui - Jin i Jang

Feng shui – Jin i Jang

Jin ne može postojati bez Janga i obrnuto. Jin i Jang predstavljaju suprotnosti koje su komplementarne, energije potpuno različitog karaktera koje ne mogu postojati jedna bez druge i nikad se ne razdvajaju.

Najbolji primer Jin-Jang para su dan i noć. Dan je Jang, dok je noć Jin. Dan potpuno drugačije izgleda od noći, ali je postojanje dana nemoguće bez postojanja noći.

Feng shui - Jin i Jang

Feng shui – Jin i Jang

Poznati simbol Jina i Janga najbolje prikazuje ravnotežu između dve suprotnosti gde u svakoj od njih postoji deo suprotnog elementa. Komplementarne, a ne suprotstavljene energije stupaju u interakciju i formiraju dinamičan sistem u kojem su te energije međusobno povezane i zavisne. Ako prihvatimo da svet i sve što nas okružuje posmatramo kroz prizmu ove teorije, veoma lako ćemo prepoznati harmoniju i balans koji u njima vladaju. Napetost i disbalansi koji proizilaze iz konceptualnog zapadnjačkog posmatranja i doživljaja sveta, gde se sve deli na “crno i belo” ili “loše i dobro”, dobiće novu dimenziju, a samim tim i otvoren put ka postizanju harmonije.

Feng shui - Jin i Jang

Feng shui – Jin i Jang

Prostorije u stanu – Jin i Jang energija

Za potrebe uređenja prostora po Feng shui principima dovoljno je znati da se prostorije u stanu dele se na Jin i Jang. Jin prostorije su spavaće sobe i kupatila, sve ostale su Jang prostorije. Ovo je značajno za određivanje valera ili nijanse boje koja će biti upotrebljena u prostoriji. Dakle, boje u Jang prostorijama trebalo bi da su svetlijih nijansi-u sebi sadrže više bele boje, dok bi u Jin prostorijama trebalo da budu tamnije-u sebi sadrže više crne boje, suptilnijih nijansi.


Photo: Pixabay


Saznaj više o programu Feng shui za 2024 & Period 9

Pridruži se našoj metafizičkoj zajednici

Možda će vas i ovo zanimati

FENG SHUI OSNOVE ZA SAMOSTALNO PRAKTIKOVANJE