5 ZONA U KUHINJI
Podela kuhinjskog prostora na zone
Pravac kretanja u kuhinji
Energetski tok
„Podela kuhinjskog prostora na zone omogućava savršen energetski tok i primenu osnovnih Feng shui pravila za uređenje kuhinje„
dr Jelena Dejanovska
PODELA KUHINJSKOG PROSTORA NA ZONE
Da bi maksimalno iskoristili prostor kojim raspolažete poželjno je da na vreme predvidite pozicije za određene aktivnosti koje ćete ovde obavljati. Postoji 5 ključnih zona u kuhinji (zona kuvanja, zona namirnica, zona pranja, zona pripreme i zona skladištenja).
Pažljivim planiranjem i organizacijom ovih zona možete postići raspored koji je u skladu sa osnovnim Feng shui pravilima, ali takođe možete predvideti orijentacije ključnih aparata što je takođe važno za dobar Feng shui.
Možda će vas zanimati
Osnovni Feng shui principi za uređenje kuhinje
5 ZONA U KUHINJI
ZONA KUVANJA obuhvata šporet, rernu, asprator i ostale aparate za termičku obradu hrane. Ovo su elementi koji greju i pripadaju elementu Vatre. Ovde spada i posuđe za kuvanje koje je preporučljivo držati u nižim delovima kuhinjskih elemenata, a u blizini šporeta i rerne.
ZONA PRANJA obuhvata sudoperu, sudo-mašinu, deo sa hemijskim sredstvima, kantu za otpatke i sve što ima veze sa higijenom i pranjem. Ovo su elementi koji hlade i pripadaju elementu Vode.
ZONA NAMIRNICA obuhvata kuhinjske delove u kojima se skladište kuhinjske rezerve: frižider, zamrzivač i orman sa namirnicama. Tu se odlažu rezerve brašna, šećera, soli, testenina i sve ostalo što volite da držite u rezervi.
ZONA ZA SKLADIŠTENJE je zapravo zona za ODLAGANJE posuđa, pribora za jelo, činija, šolja, čaša i ostalog posuđa. U ovoj zoni stoji posuđe koje je oprano i spremno da ga koristite.
ZONA PRIPREME obično zauzima sredinu između zone kuvanja i zone pranja, kako bi se postigao optimalan tok funkcija. Zona pripreme vezuje se za radnu ploču na kojoj seckate hranu ili obavljate druge aktivnosti vezane za pripremu obroka.
PRAVAC KRETANJA
Pravac kretanja određuje raspored zona u vašoj kuhinji. Optimalno rešenje se dobija kada se stvori trougao aktivnosti glavnih zona (pranje, priprema i kuvanje). Pravac kretanja se predviđa u skladu sa procesom pripreme obroka.
Ako ne želite da gubite vreme premeštajući se iz jednog dela kuhinje u drugi kako bi postigli logičan sled aktivnosti, onda pratite sledeći tok:
frižider – radna površina – sudopera – radna površina – šporet
Predstavljeno zonama:
zona namirnica – radna površina – zona pranja – zona pripreme – zona kuvanja
Ovaj pravac kretanja može biti organizovan s leva na desno ili s desna na levo, u zavisnosti od toga da li ste dešnjak ili ste levoruki.
ENERGETSKI TOK
Tok energije prati vaše kretanje u kuhinji. Ako ste pravilno postavili zone, onda je i energetski tok optimalan. Naravno, maksimum možete postići ako održavate sve urednim, ako su radne površine čiste i glatke kada ih ne koristite, ako nema prljavog posuđa i razbacanih sitnica.
U videu Renoviranje kuhinje po mom ukusu možete pogledati kako izgleda kuhinja koju sam radila po svom ukusu. Iako minimalistički koncipirana, kuhinja u osnovi sadrži sva Feng shui pravila, energetski tok i pravac kretanja.
PRATITE YouTube kanal –> Izbegnite 5 grešaka u KUHINJI
Saznaj više o programu Feng shui za 2024 & Period 9
Pridruži se našoj metafizičkoj zajednici