MENTALNI DETOKS

Kako ostvariti mentalno zdravlje?

Kako se osloboditi toksičnih misli?

Ne, nisu vam potrebne pilule, nije vam potreban prijatelj koji će slušati satima, možete vi ovo sami!

dr Jelena Dejanovska

MENTALNO ZDRAVLJE

Mentalno zdravlje predstavlja temelj za ostvarenje bagostanja i funkcionisanje kako individue tako i zajednice. 

Uzrok lošeg mentalnog zdravlja može biti različit (stres, socijalni faktor, psihološki faktor, biološki faktor,..) i može se tretirati kao posledica loših uticaja iz okruženja.

Neretko se dešava da čak iako niste u interakciji vi pokupite toksične informacije i programe iz okruženja koji nastavljaju da postoje kao deo vašeg sistema. Njihova pojavnost i utcaj na kvalitet vašeg života samo su pitanje vremena i prilike. Zato je potrebno redovno oslobađati svoj svet od ovakvih entiteta. 

Uzroci koji dovode do lošeg mentalnog zdravlja su široka tema, pa ako vas to zanima pogledajte detaljnije na ovoj adresi http://www.mentalnozdravlje.ba/mentalno-zdravlje

Mentalni detoks je orijentisan u suprotnom pravcu. Zapravo, orijentisan je ka eliminaciji uzroka i stvaranju uslova za dobro mentalno zdravlje. Kada želimo da rešimo problem najbolje je rešiti se uzroka problema i tako otkloniti posledicu.

5 pravila za MENTALNI DETOKS

Svakodnevnim upražnjavanjem ovih 5 pravila omogućavate sebi dobro mentalno zdravlje i kvalitetan život.

  • Kvalitetan odmor.

Obezbedite sebi eliksir mladosti. Ako se redovno i kvalitetno odmarate stvorićete uslove za prirodno lučenje melatonina. Melatonin će vas osvežiti u svakom smislu. Dobar san takođe je neophodan za otpuštanje stresa. Kada ste odmorni vaš imunološki sistem jača i lakše se suočavate sa novim izazovima i stresnim situacijama, te je njihov uticaj na mentalno zdravlje manji.

  • Fizička aktivnost.

Budite u dobroj formi. U zdravom telu boravi zdrav duh. Praktikujte redovno lake vežbe, tai-qi, qi-gong, jogu, šetajte, vozite bicikl, plivajte,.. odaberite sami šta vam najviše prija. Važno je da održavate kondiciju i kontinuitet. 

  • Poklonite sebi osmeh svakog dana.

Svakog dana napunite svoje baterije. Bar jednom dnevno napravite situaciju koja će razvući osmeh na vašem licu. Ugodite sebi, razveselite se. Primećujte lepe događaje i stvari u vašem okruženju ili ih stvarajte. Svet je prepun lepote u kojoj samo treba uživati. Zaslužili ste to, makar jednom na dan.

  • Tihovanje ili meditacija.

Kada god se ukaže prilika okrenite svoj um ka unutra, u sebe. Saznajte ko ste. Molite se ili mislite plemenitu misao. Zračite ljubavlju i dobrotom, vežbajte svoj um da generiše pozitivnu vibraciju.

  • Kreacija i stvaranje.

Proces koji vas može uvesti u “flow” stanje je siguran način za oplemenjivanje vašeg mentalnog zdravlja. Kada obavljate aktivnost koja vas ispunjava vi na neki način postižete meditativno stanje. Tada ste otvoreni za čišćenje (neutralizaciju) loših programa koje ste nakupili, ali i za uspostavljenje novih koji vas dalje čine srećnim i zdravim. Bilo da slikate, svirate, pravite vodeni aranžman ili organizujete orman, vi ćete svojim kreativnim delovanjem ostvariti mentalni detoks.

  • Bonus!

Ako smatrate da je toksičnost u vašem sistemu bivanja prevelika postoji još jedan način da harmonizujete energije – ENERGETSKI TROUGAO

Ne zaboravite da stavite slušalice i uživajte!


Photo: Pixabay

PRATI BLOG


Mnoštvo korisnih saveta o Feng shui uređenju vašeg prostora možete naći u knjizi FENG SHUI FORMULE ZA UREĐENJE PROSTORA

Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30%

Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi