Feng shui ELEMENT VODA

PET ELEMENATA I NJIHOVA OBELEŽJA

Uređivanje prostora uz upotrebu principa Feng Shui-a zahteva poznavanje nekoliko osnovnih termina. Šta je Jin, a šta Jang? Šta predstavlja Pet elemenata i koji su to elementi? Kako ih prepoznati i izraziti?

Pet elemenata čine elementi: Voda, Drvo, Vatra, Zemlja i Metal. O elementima treba razmišljati  kao o karakterima kretanja sadržanim u predmetu. Element Vode povezuje se pre svega sa novcem i zato je ovaj element toliko interesantan. Međutim osim toga element Vode predstavlja spiritualnost, tajne stvari, politiku i diplomatiju, seksualnost, opasnost i kretanje. Postoje još neka obeležja koja se vezuju za ovaj element kao što su nedokučivost, snalažljivost, prilagodljivost, tajnovitost i samostalnost.

Vodu možemo izraziti u vidu ukrasa predmeta izrađenih od stakla. Isto tako možemo se poslužiti arhitektonskim rešenjima koja samim oblicima i formama predstavljaju ovaj element. Na primer, asimetrija predstavlja energiju elementa Vode. Akvarijum sa ribicama predstavlja pokretnu vodu i jedan je od najboljih aktivatora energija u prostoru.

U donošenju odluka i odabiru boja, predmeta, nameštaja, umetničkih dela i svega ostalog što je potrebno, mogu pomoći osnovne karakteristike elemenata. U ovom tekstu predstavljam vam element Vode.

Element Voda

Osnovna boja koja opisuje element Vode je crna, ali se u našem kulturnom kodu teget ili tamno plava takođe pokazuje efikasnom. Voda kao materijal praktično nema oblik. Ona ima samo karakteristične oblike u kretanju. Zato asimetrični i talasasti oblici nose energiju elementa Vode. Element Vode izuzetno je snažan, zato treba biti obazriv i umereno ga  koristiti u uređenju prostora po Feng shui principima. Broj koji opisuje element Vode je 1.


Saznaj više o programu Feng shui za 2024 & Period 9

Pridruži se našoj metafizičkoj zajednici

Možda će vas i ovo zanimati

FENG SHUI OSNOVE ZA SAMOSTALNO PRAKTIKOVANJE