MALI STAN U HOTELSKOM STILU

Stan koji odgovara potrebama

Kako Feng shui stana prilagoditi svojim potrebama?
Kako postići komforan ambijent u maloj kvadraturi?
Kako mali stan može biti funkcionalan?
Kako stan urediti kao hotelski apartman?

 

Toliko toga možemo saznati o nekome već kada prvi put posetimo njegov dom. Karakter stambenog prostora određuje onaj ko živi u njemu. Ova slika koju stvaramo o sebi može se graditi stihijski i spontano, vremenom, ali je isto tako moguće unapred odrediti karakter, funkcionalnost, estetiku i mnoge druge činioce koji će definisati stanare i u budućnosti uticati na kvalitet njihovog života.

MALI STAN U HOTELSKOM STILU - FENG SHUI

dr Jelena Dejanovska

“Veoma je interesantan slučaj stambenog prostora za koji je klijent izrazio želju da odiše hotelskim karakterom. Naglašeno je da se kuhinja i funkcija pripremanja hrane isključe, a da prostor omogućava rad od kuće i prijatan odmor. Nota luksuza takođe je predstavljala želju.”

Izgled stana pre renoviranja

Zatečeno stanje u kom se stan nalazio pre renoviranja ukazivao je na niz arhitektonskih i dizajnerskih grešaka. Pre svega postavlja se pitanje organizacije kvalitetnog i zdravog života u stanu u kom veću od dve prostorije zauzima kuhinja, a manja raspolaže sa oskudnom kvadraturom i “energetskom promajom”. Pri tom se u prostoru nalaze dva noseća stuba koja svojom pozicijom isključuju mogućnost uklanjanja zidova i pravljenja drugog rasporeda. Boje koje su korišćene za zidove tamne su i vizuelno prostor čine još manjim. No, ovo su samo neki od problema koje je trebalo rešiti kako bi prostor počeo da “diše”.

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije01

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije02

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije03

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije04

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

mali-stan-u-hotelskom-stilu-pre-realizacije05

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje pre

Zašto je klijent rekao NE kuhinji?

Potrebe klijenta koji u stanu živi sam ne obuhvataju porodičan život, držanje ljubimca, kao ni nakupljanje raznolikih menažerija. Energija ovog stana orijentisana je ka stalnom i kvalitetnom protoku usmerenom ka poslovnom uspehu i kvalitetnom društvenom i privatnom životu. Ovakve potrebe moguće je organizovati čak i u malom stanu od 33 kvadrata. Obaveze i ritam života ne ostavljaju dovoljno vremena klijentu za pripremu obroka, te on najčešće obeduje van stana, u restoranima. Za slučaj da želi obedovati u stanu, predviđen je rasklopiv sto.

MALI STAN u hotelskom stilu - stanje posle

MALI STAN u hotelskom stilu – stanje posle

Time je eliminisana mogućnost da deo životnog prostora bude neiskorišten. I najmanja kuhinja zahteva odvojen deo prostora, a budući da klijent ne želi da priprema obroke, taj deo prostora bio bi trajno zauzet i klijent tu ne bi provodio vreme. Time bi direktno uticao na isključenja iz nekih sfera svog života.rasklopiv sto

rasklopiv sto

rasklopiv sto

rasklopiv sto

 Nota hotela

Da bi se postigao efekat hotelskog smeštaja neophodno je odabrati i pozicionirati nameštaj tako da ima notu nestandardnog ali i da bude funkcionalan i luksuzan. Posebna pažnja posvećena je izboru materijala i tekstura, od izbeljenog laminata koji je veoma moderan, preko naglašenog dezena tapeta, pa sve do teksture hrasta radnog stola i police za televizor. TV ekran je velikih dimenzija, pa je moguće organizovati mini kućni bioskop. Time je ovaj deo prostora određen za opuštanje i zabavu.

MALI STAN u hotelskom stilu - dnevna soba

MALI STAN u hotelskom stilu – dnevna soba

Odmah pored udobne ugaone garniture nalazi se vizuelno sakriveni bife, sa aparatom za kafu i frižiderom.

vizuelno sakriveni bife

vizuelno sakriveni bife

vizuelno sakriveni bife

vizuelno sakriveni bife


Radni prostor je odvojen i komotan. Ispred stola je otvoren vidik, ali je moguće ostvariti potpunu izolaciju spuštanjem black–out zavesa ukoliko postoji potreba za tim.

spojene funkcije u prostoru

spojene funkcije u prostoru

detalj u dnevnom boravku

detalj u dnevnom boravku

Poseban akcenat stavljen je na pregradni zid, gde su energije povoljne za klijenta u poslovnom smislu, ali je bilo neophodno uneti određene elemente. Pri tom je u pitanju centralna palata stana koja pulsira i raznosi energiju ka ostalim palatama. Tako je u dogovoru sa klijentom odabrana žuta boja zida na kom je okačen print njegove fotografije sa naglašenim tonom elementa Vatre – crvenom bojom.

pregradni zid

pregradni zid

deo za opuštanje

deo za opuštanje

Spavaća soba takođe je oplemenjena luksuznom tapetom na jednom zidu. Predlog koji je postojao u fazi 3D vizuelizacije projekta, promenjen je, ali je postavka zadržala sve potrebne elemente. Na primer, umesto noćnih lampi koje su predviđene, postavljena je LED rasveta koja ima mogućnost promene boje, tako da se na energije može uticati na finijem nivou u kraćem vremenskom periodu u skladu sa metodom FENIKS.

spavaća soba

spavaća soba

spavaća soba plava

spavaća soba plava

spavaća soba zelena

spavaća soba zelena

spavaća soba crvena

spavaća soba crvena


Prozor iza uzglavlja koji je predstavljao problem jer stvara “energetsku promaju” zatvoren je black-out zavesom.


Kao i kod svake druge realizacije projekta, klijent je taj koji bira nijanse, detalje i motive na slikama po ličnom senzibilitetu. Pravo je iznenađenje kada na kraju slika stana koju zajednički stvorimo sama pokaže ko živi u tom stanu.

3D vizuelizacija projekta

Renoviranju stana prethodila je 3D vizuelizacija projekta. To je faza u kojoj klijent može vizuelno sagledati predlog dizajnerskog rešenja. U ovoj fazi projekat se po želji klijenta prilagođava njegovom ukusu i mogućnostima.

DNEVNI BORAVAK I RADNI PROSTOR

 

 panoramski pregled

SPAVAĆA SOBA

       panoramski pregled

Photo: Dejanovska, Došen



Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30%

Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi

Formule-za-uredjenje-prostora-eKNJIGA
Feng shui FORMULE za uređenje prostora