hvataci-vetra

Aug 09 2017

Hvatači vetra

Hvatači vetra su više od ukrasa

Šta su “Hvatači vetra”? Kada se koriste? Kako se postavljaju?

U tradicionalnom Feng shui-u ne koristimo rekvizite poput Hvatača vetra, jer postoje moćnije tehnike i Formule za upravljanje energijom okruženja. Ipak, u ovom tekstu želim da vas upoznam sa ovim rekvizitom kojem pribegavamo tek ako je u pitanju ekstremna situacija u kojoj nije moguće napraviti željenu Feng shui korekciju.

Hvatači vetra ili kako se još popularno nazivaju zvončići ne koriste se samo ukras i zvučni signal na vratima. Hvatači vetra tretiraju se kao jedan od ekstremnijih lekova i energizatora u Feng shui praksi. Osim što postoji plejada oblika koji zanimljivo izgledaju kada ih okačimo, postoji i velika razlika u njihovoj primeni.

Hvatači vetra leče i energizuju prostor - FENG SHUI
dr Jelena Dejanovska

Potrebno je znati gde i koju vrstu hvatača vetra treba (ili ne treba) postaviti. Smatra se da je njihova snaga velika i da kada su ispravno postavljeni znaju biti veoma korisni i rešavati razne probleme, podizati Qi u ugroženim oblastima i suzbijati negativnosti u delovima prostora u kojima je kvalitet energija loš. Smatra se da neispravno postavljanje može pojačati negativnosti i manifestovati se u našem životu na način na koji nismo želeli.

hvatač vetra - Feng shui

Hvatači vetra izrađuju se od različitih materijala. Postoje keramički, drveni, metalni i stakleni. U zavisnosti od toga šta pokušavamo da postignemo i gde želimo da ih okačimo, zavisiće i izbor materijala. Od ovoga će zavisiti i broj cevčica (šipki) kao i da li šipke trebaju biti šuplje ili ne.

U svakom domu, u svakom prostoru, postoji energija “žute petice” kako se zove izuzetno negativna i zloćudna zemljana energija. Ova energija se kreće i svake godine menja poziciju u prostoru. Za kontrolu ove negativnosti mogu poslužiti hvatači vetra sa 6 metalnih šupljih cevčica, mada u tradicionalnom Feng shui-u mi zapravo stavljamo akcenat na sam Metal kao element.

Pravila za postavljanje hvatača vetra:

  1. Nikada ih ne treba kačiti na vatra već pored vrata
  2. Zvuk treba da bude proizveden strujanjem vazduha, a ne pokretom ili udarcem
  3. Nikada ih ne treba kačiti iznad mesta gde sedite, spavate, jedete ili radite
  4. Niko ne treba sedeti ili prolaziti ispod njih
  5. Zvuk mora biti prijatan, nikako ne sme biti iritantan i preglasan (pažljivo birajte)

Preporučljivo je koristiti hvatače vetra ukoliko:

  • vaša ulazna vrata gledaju na parking,
  • ukoliko se nalazite na kraju T raskrsnice, pa put ide pravo ka vama
  • ukoliko postoji drvo ispred vašeg ulaza
  • ukoliko postoje druge prepreke ili negativne energije (strele) usmerene ka vama
  • ukoliko kontrolišete energiju zloćudne “žute petice”
drveni hvatač vetra - Feng shu
drveni hvatač vetra – Feng shu

Photo: V. Došen, Pixabay, Pinterest

Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30% Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi

Možda će vas i ovo zanimati
MASTERCLASS FENG SHUI FORMULE ZA SREĆAN DOM

Feng shui teme