Feng shui i ELIKSIR MLADOSTI

May 26 2017

Feng shui i ELIKSIR MLADOSTI

Osvežite svoj izgled i podmladite se

Kako Feng shui i energetsko uređenje prostora utiču na očuvanje i održavanje zdrave životne energije?
Feng shui saveti koje svako može primeniti sa ciljem da sebe dovede u stanje potpunog balansa neophodnog za svakodnevno funkcionisanje

dr Jelena Dejanovska

Feng shui prostora u kom boravimo zna biti olako shvaćen. Nefunkcionalni rasporedi, nagomilane stvari koje nemaju svrhu i remete energetske tokove kao i nered, samo su neki od faktora koji utiču na pojavu disbalansa kada je u pitanju naša životna energija. Vremenom se može dogoditi da pojedinac do te mere postane iscrpljen da obavljanje najjednostavnijih zadataka zna predstavljati problem. Ovakav odliv životne energije može se manifestovati gubitkom koncentracije, smanjenim organizacionim sposobnostima, insomnijom, padom u depresiju, ali većini najteže pada to što organizam počinje ubrzano da stari. Svaki čovek poseduje određeni energetski potencijal i samo od njega zavisi kako i koliko će ga čuvati i negovati.

Uticaj ritmičnih zbivanja

eliksir mladosti Feng shui

Pravilnim energetskim uređenjem prostora možemo pomoći održanju sopstvene optimalne životne energije. Dovoljno je posmatrati ritmična zbivanja u prirodi koja se odražavaju na takozvane biološke ritmove čoveka. Biološki sat koji predstavlja ritmičnost psihofizičkih zbivanja u čoveku u vezi je sa ritmičnim zbivanjima u prirodi. Uzmimo primer smene godišnjih doba ili ritmično ponavljanje noći i dana. U biološkom satu čoveka prepoznajemo dnevne, mesečne, sezonske i druge ritmove. Neusklađenost ovih ritmova sa ritmičnim zbivanjima u prirodi dovodi do oslabljivanja i oticanja zdrave životne energije, menja čovekovo ponašanje i najviše utiče na njegovu radnu aktivnost.

Antioksidans

eliksir mladosti Feng shui

Da bi održali snagu i krepkost potrebno je voditi računa o urednom odmoru i kvalitetnom snu. Najpre treba uskladiti dnevni ritam biološkog sata sa ritmičnom smenom dana i noći. Drugim rečima, potrebno je ispratiti prirodni prelazak dnevne Jang (aktivne) energije u noćnu Jin (pasivnu) energiju i obrnuto. Priroda je sama uredila da noću, kada nastupi tama i nismo izloženi svetlosti, lučimo melatonin, hormon koji izaziva pospanost. Nasuprot tome, svetlost prekida proizvodnju ovog hormona, razgrađuje ga i uvodi nas u stanje budnosti i svežine. Dovoljna količina melatonina deluje kao snažan antioksidans i tako utiče na usporavanje procesa starenja.

Kako uz Feng shui ostvariti lični balans?

Da bi sebi priuštili dovoljnu količinu melatonina koji će nas osvežiti u svakom smislu, čak i više nego što smo očekivali, potrebno je obezbediti adekvatne uslove za kvalitetan odmor:

  • Potrebno je odabrati sobu koja nije izložena buci, obično su to prostorije u zadnjem delu kuće
  • Potrebno je obezbediti udoban ležaj, ni prevelik ni premali, kao i jastuk koji će pomoći da se telo u potpunosti opusti
  • Krevet je potrebno orijentisati tako da spavač akumulira za njega pozitivnu energiju u toku spavanja
  • Krevet ne sme biti na liniji vrata
  • Uzglavlje kreveta mora biti stabilno i zaštitničko
  • Kolorit i boje za uređenje ne smeju biti jake
  • U prostoriji ne bi trebali postojati nikakvi aparati tipa televizor
  • Ogledala nisu poželjna, naročito ako se u njima vidi odraz spavača
  • Potrebno je eliminisati sve predmete koji stvaraju Jang (aktivnu) energiju i remete odmor (na primer isključiti mobilni telefon)
  • Na prozore treba obavezno staviti dovoljno gustu mračnicu (black out zavesa) koja će sprečavati prirodnu svetlost da prekida proces

Nakon određenog perioda koji je potreban da akumuliramo zdravu životnu energiju i ostvarimo balans, dovoljno je ovo stanje održavati na isti način. Tada smo sprenmi da sa osmehom svakog jutra razmaknemo zavesu i prepustimo se dobrom raspoloženju za koje je zadužena svetlost.

Photo: G.Parigros, Pixabay

Makeup Zorica Epifanić

DM’s Hairlounge


Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30% Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi

Možda će vas i ovo zanimati
MASTERCLASS FENG SHUI FORMULE ZA SREĆAN DOM

Feng shui teme