Feng shui ULOGA I MOĆ SIMBOLA

Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu?

Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč koja se u jednom trenutku pojavljuje ima svoj nezamenljiv značaj jer omogućava da mnoga znanja sačuvamo od zaborava. Međutim, koliko je reči potrebno da bi se opisao jedan simbol?

Snaga i moć Feng shui simbola nalaze se upravo u tome što jednim pogledom pokrećemo mnoštvo asocijacija. Broj asocijacija može biti uslovljen našim znanjem i informisanošću, ali i stepenom razvoja naše svesti, dok vrsta asocijacija može biti vezana za kulturni kod.

ULOGA I MOĆ SIMBOLA Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu?

dr Jelena Dejanovska

Postoje manje i više poznati simboli. Na primer, emotikoni na jednostavan način opisuju naše emocije i predstavljaju simbole koje svakodnevno viđamo i koristimo kada kucamo poruke putem mobilnih telefona.

U pitanju su “smajliji” koji su u današnje vreme opšte prihvaćeni, pa njihovo tumačenje ne predstavlja poteškoću pojedincu. Simboli i znakovi nastaju pod raznim uslovima, u raznim vremenima i u raznim kulturama.

Problem nastaje kada smo izloženi simbolu koji ne pripada našoj tradiciji. U zavisnosti od toga kako, gde i kada je simbol nastao zavisi i kako će biti shvaćen, protumačen i prihvaćen.

Snaga Feng shui simbola

U praksi ovaj problem postaje značajan kada stignemo do primene Feng shui-a na prostoru Balkana ili bilo kom drugom prostoru gde kineska tradicija i kultura nisu poznati i simbolički prepoznatljivi.

Uzmimo primer figure žabe koja bi na nivou priručnika trebalo da “donese novac” ili primer figure slona koji bi gledano na istom nivou trebalo da “doprinese zaštiti, snazi, uspehu ili plodnosti”.

Ovi i drugi simboli koje preporučuje tradicionalni Feng shui imaju dejstvo u primeni samo ukoliko smo svesni njihovog značenja i ukoliko znamo gde i zašto ih postavljamo u zadatom prostoru. Tek tada, na nivou svesnog i podsvesnog možemo aktivirati “okidače” koji će pokrenuti željene procese.

slon feng shui simbol

slon – feng shui simbol

Mi živimo u savremenom svetu gde je zastupljena multikulturalnost. To znači da kao narod negujemo tradicionalne aspekte svoje kulture (pa i simboliku koja je deo toga). Istovremeno uvažavamo postojanje različitih kultura i to smatramo bogatstvom i kvalitetom savremenog sveta.

Interkulturalnost kao otvorenost, znatiželja, spremnost na promenu, sledeći je korak i predstavlja mešanje različitih kultura koje za rezultat daju stvaranje novih vrednosti.

Time se stvaraju nova kulturna obeležja koja vremenom počinjemo da doživljavamo kao nosioce sopstvenog identiteta. Rezultat su promene i razvoj društva.

Kada uzmemo sve pomenuto u obzir nude nam se dve mogućnosti u primeni Feng shui-a. P

rva je da pokušamo da osvestimo značenje nepoznatog simbola iz kineske kulture koji želimo koristiti, kako bismo pokrenuli neki proces.

Druga je da odaberemo neki drugi simbol koji nam je blizak i pripada našem kulturnom kodu ili sami kreiramo novi simbol koji će nas uvek podsećati na svoju funkciju.

žaba feng shui simbol

žaba – feng shui simbol

U svakom slučaju, čarobni štapić ne postoji. Novac, stabilnost, ljubav, uspeh i ostalo se neće tek tako pojaviti, ali se energije oko nas i u nama mogu aktivirati tako da pokrenu procese koji će nas vremenom dovesti u stanje da stvaramo, volimo, uživamo…

Energetski balans i final touch

Simboličko izražavanje u Feng shui praksi predstavlja podešavanje energija na jednom finijem nivou i ima svoje dejstvo. Daleko je snažniji uticaj ostalih podešavanja koja nam stoje na raspolaganju, a to su tokovi, pravci, pozicije, materijali, uticaj okruženja...

Ipak, kada su energije u nekom prostoru izbalansirane na svim ostalim nivoima, postoji potreba da se simbolički doda final touch koji će balans učiniti kompletnim. Možemo to slobodno doživeti kao jagodu na najlepšoj torti.

Ako želimo da se držimo tradicionalne kineske simbolike, onda je neophodno znati poziciju postavljanja figure, njenu orijentaciju, odabrati material od kog je napravljena. Na primer, kod postavljanja figure slona je bitno znati da li surla treba biti spuštena ili podignuta, da li se postajvljaju slonovi u paru i još mnogo toga.

kineski novčići Feng shui

kineski novčići – Feng shui

Vrsta simbola u Feng shui praksi, njihova pozicija, orijentacija, material i sve ostalo određuje se u zavisnosti od toga šta nam je cilj i kakva nam je Feng Shui strategija. Važno je da li želimo da aktiviramo dobre potencijale vezane za karijeru, novac, zdravlje i ljubav, ili želimo da zaštitimo dom.

Nije pogrešno koristiti kineske simbole, ali je potrebno znati da se snaga njihovog delovanja nalazi u našoj svesti, u tome da smo ih postavili sa razlogom i namerom i da smo tog trenutka pokrenuli proces čiji deo smo i mi sami.

Photo: V.Došen, Pixabay

PRATI BLOG

Lunarni i solarni kalendar

LUNARNI I SOLARNI KALENDAR

Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu? Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč […]

Read More
BaZi & Godišnja prognoza

BAZI & GODIŠNJA PROGNOZA

Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu? Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč […]

Read More
Feng shui vodič 2024

AKTIVIRAJ PROSPERITET U 2024

Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu? Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč […]

Read More
Feng shui za 5 najvažnijih oblasti doma

5 NAJVAŽNIJIH OBLASTI DOMA

Da li žaba donosi novac, a slon zaštitu? Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč […]

Read More


Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30%

Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi

Formule-za-uredjenje-prostora-eKNJIGA
Feng shui FORMULE za uređenje prostora