PROLEĆE U DOMU i Feng shui promene

Saveti za uređenje bašte, terase, balkona..

Najčešće Feng shui greške u uređenju lođe i terase

“Nakon zimskog perioda mirovanja dolazi do promene koju svi osećamo”

dr Jelena Dejanovska

dr Jelena Dejanovska

Nekima od nas potreban je vremenski period navikavanja na promenu i neretko se dešava da se sretnemo sa prolećnom depresijom koja se po tvrđenju naučnika manifestuje umorom, povećanom potrebom za snom, vrtoglavicom, osetljivošću na promenu vremena, glavoboljama i drugim simptomima.

Prolećna energija povezana je sa rastom i uzdizanjem Jang energije. Naši organizmi još uvek su u zimskoj fazi mirovanja i nakupljanja Jin energije. Balans između rastuće energije proleća oko nas i smirene energije zime koja je u nama može se napraviti sam, ali je za to potrebno vreme. Sa druge strane gledano možemo ubrzati ovaj proces balansiranja tako što ćemo pustiti proleće da uđe u naše domove.

Feng shui - cvetni aranžman

Feng shui – cvetni aranžman

Postoji više načina da se povežemo sa godišnjim dobom koje dolazi i naviknemo na promene koje ono nosi. Ono što svi možemo uraditi je da se pokrenemo u kreativnom smislu i uredimo neke delove svog doma u duhu proleća. Prva asocijacija koju imamo kada pomislimo na proleće najčešće je rast i razvoj biljaka. Biljke pripadaju elementu Drvo po učenju Feng shui-ja, a element Drvo označava rast, razvoj i napredak, ali se isto tako može vezati za učenje, prestanak stagnacije, transformaciju i mnoge druge pojmove. Unošenjem zdravih i svežih biljaka u određen prostor utičemo na pojačavanje energije Drveta, ali i na stvaranje aktivne energije.

U zavisnosti od toga kakav je naš dom i kakvim prostorom raspolažemo, zavisiće i promena koju možemo napraviti.

Feng shui - cvetni aranžman

Feng shui – cvetni aranžman

Feng shui - proleće

Feng shui – proleće

PARK ILI BAŠTA

Oni koji imaju park ili baštu mogu izneti svoje baštenske garniture i ljuljaške, ošišati travu i posaditi razno cvetno bilje u saksijama poređanim pored staze, okačenim na zidove ili postavljenim u uglovima stepeništa. Često odabrana vrsta zna biti Begonija, ali kada na raspolaganju imamo čitavu baštu ne moramo se ograničavati, pred nama je ogroman izbor cvetnog bilja. Ukoliko nedostaje privatnosti jer je bašta prvog komšije previše blizu najbolje je zasaditi neku od brzorastućih živih ograda. One mogu biti raznih boja, oblikovane ili ne, a znaju izrasti i do 4-5 metara. U isto vreme ovakva ograda postaje vrlo dekorativan element dvorišta.

BALKON

Balkon je prostor koji izlazi iz ravni zgrade i obično predstavlja pravi izazov u smislu uređenja kada dođe proleće. Balkon je najpre ukras zgrade na kojoj se nalazi. Čak i kada ne provodimo mnogo vremena na balkonu, ne trebamo zanemariti taj deo prostora. Padajuće muškatle odlično su rešenje za osunčane balkone, jednostavne su za održavanje, dužinom od 40cm koju znaju dostići mogu prekriti ogradu balkona, a velikim brojem cvetova mogu ga krasiti čitavog leta. Muškatle se mogu naći u raznim bojama, tako da se uvek mogu odabrati u boji koja je određena Feng shui analizom. U slučaju da je u pitanju francuski balkon, dovoljno je obezbediti stalke za saksije i ukrasiti ga prelepim cvećem.

 
 
 
Feng shui - cvetni balkon

Feng shui – cvetni balkon

 LOĐA

Na žalost, na našim prostorima lođa se često pretvara u neku vrstu ostave. Ona predstavlja vanjski deozgrade otvoren sa jedne strane, a koji je u ravni sa zgradom, pa ju je lako zastakliti i pripojiti stanu. Čak i lođa najmanjih dimenzija može poslužiti da napravimo prolećni kutak. Dovoljno je lođu okrečiti i time je osvežiti, postaviti stočić i jednu ili više stolica. Nekoliko ukrasnih saksija sa svežim biljkama okačenih duž zida daće nam dodir sa prirodom čak iako živimo u malom stanu. Ukoliko se osećamo nezaštićenim od komšijskih pogleda, ukoliko sa lođe vidimo groblje, školu, bolnicu ili crkvu, najbolje je zasaditi puzavicu penjačicu, biljku koja brzo raste i vrlo brzo nas može vizuelno zaštititi i stvoriti potrebnu intimu.

TERASA

Terase mogu biti natkrivene ili ne, mogu biti velike i male. Terase, na žalost kao i lođe, često znaju dobiti promenjenu funkciju, te tako umesto malog raja u domu i mesta za opuštanje, druženje i uživanje, znaju biti pretvorene u vešeraj ili ostavu. Ovakvu naviku potrebno je ukinuti, a terasi vratiti funkciju koja joj pripada. Na vrlo jednostavan način, postavljanjem pletene garniture, podne prostirke i par saksijskih biljaka može se stvoriti lična oaza gde možemo akumulirati energiju i provoditi divne trenutke.

Feng shui - ukrasne saksije

Feng shui – ukrasne saksije

Ukoliko živimo u stanu koji nema ni baštu, ni balkon, ni lođu, niti terasu, ipak možemo uneti proleće u svoj dom kreiranjem sobnog aranžmana. Saksijska sobna biljka ili barem rezano cveće u vazi uvek mogu biti rešenje, kao i držanje začinskog bilja u kuhinji.

Feng shui - sobni ukrasi

Feng shui – sobni ukrasi

Feng shui - sobno bilje - prolece-u-domu

Feng shui – sobno bilje

Photo V.Došen, Pixabay


Ukoliko želite da maksimalno unapredite Feng shui vašeg doma, potrebno je da ispratite energetske promene na detaljnijem, godišnjem nivou. Primenite godišnje Feng shui korekcije u vašem poslovnom prostoru ili na radnom mestu i vladajte energijama oko vas.

Sve o godišnjim Feng shui korekcijama i  mnoštvo saveta u godini Zemljane Svinje možete naći u e-knjizi Pokrenite svoju energiju 2020

Ako ste ambiciozniji i želite da godina Zemljane Svinje bude vaša godina za pamćenje poručite svoj primeak KOMPLET-a za 2020. godine. U njemu ćete osim e-knjige naći i e-planer za vaš PUT ESPEHA.

Ukoliko više volite štampano izdanje, možete poručiti planer – PUT USPEHA koji je detaljno koncipiran za uspešnu realizaciju vaše godišnje Feng shui strategije