6 PRAKTIČNIH SAVETA ZA FENG SHUI SPAVAĆE SOBE

Spavaća soba, kao što sam naziv kaže, je prostor u domu namenjen spavanju i odmoru. Spavaća soba u kojoj se osećamo prijatno, a koja pri tom odiše harmonijom i mirom, san je svakog od nas. Prostorija u kojoj se možemo nakratko odmoriti dremajući ili meditirajući, a u kojoj takođe možemo imati kvalitetan noćni odmor ili pak mesto za intimne trenutke, predstavlja potrebu i ako tu potrebu zadovoljimo imaćemo mogućnost da akumuliramo energiju koja nam je potrebna za svakodnevna dešavanja i aktivnosti.

Za dobar feng shui spavaće sobe potrebno je obezbediti pravilnu poziciju i orijentaciju kreveta, odabrati odgovarajuće boje, odrediti prostoriju koja kvalitetom energija koje ima odgovara osobi kojoj je namenjena i još mnogo toga što je posao stručnjaka. No, postoje principi koje svako može primeniti sam, a značajno utiču na optimizovanje energija u spavaćoj sobi.

  1. Krevet ne sme biti postavljen na liniji vrata. Energije koje stižu sa vrata snažne su i razarajuće za spavača. Ukoliko nema drugog rešenja, vrata treba držati zatvorena u toku spavanja.
  2. Ostaviti dovoljno prostora sa obe strane kreveta da se komotno može prići. Ovo je posebno bitno ukoliko ne želimo samački život. Čak iako trenutno živimo sami, dobro je spavaću sobu urediti za dvoje i time stvoriti predispozicije za realizovanje zajedničkog života.
  3. Bez televizora, kompjutera i ostalih aparata u spavaćoj sobi! Loša navika unošenja aparata koji nam nude zabavu u prostor predviđen za odmor narušava naše zdravlje time što stvara aktivnu energiju koja nikako nije poželjna kada želimo da se odmaramo, te sam odmor ima manji kvalitet. Zračenja aparata, tehnička zračenja, takođe loše utiču na funkciju nervnog i imunološkog sistema.
  4. Ogledala ne smeju biti postavljena tako da se u njima vidi odraz spavača. Ovakvim postavljanjem ogledala generiše se snažna Jang energija koja je odlična kada želimo pojačati neku aktivnost, međutim spavaća soba baš nasuprot zahteva Jin energiju koja je mirna i pasivna. Po verovanju starih Kineza ovako postavljena ogledala izazivaju pojavu drugih ljudi koji se mogu naći između partnera, preljube i druge događaje koji remete harmoničan odnos u vezi.
  5. Držati stvari u paru. Simboličko naglašavanje uvek je dobrodošlo. Možemo za to koristiti ukrasne predmete, jastuke, noćne stočiće, lampe,.. Time jačamo svoju vezu i odnos sa partnerom. Pitanje ega postaje sve manje značajno, a put ka njegovom samoponištenju se otvara, što ostavlja prostora da Kundalini (seksualnu) energiju ne koristimo za hranjenje ega, već za jačanje zajedništva.
  6. Odabrati pozitivne motive na slikama. Vrednost umetničkih dela ogleda se i u tome kako ona utiču na nas. Na žalost, ukoliko smo prostor ukrasili mnoštvom slika koje prikazuju usamljenu devojku kako šeta, devojkom koja sedi sama kraj jezera, jednim konjem koji trči po livadi, mladićem koji sedi na klupi i nekog čeka ili prikazom neke istorijske bitke, onda se ne trebamo čuditi ako živimo sami u raspoloženju koje nije zavidno. Očigledna je poruka koju smo sami kreirali izborom motiva. Da bi ovo promenili potrebno je odabrati prikaze koji asociraju na ljubav, slogu, harmoniju, strast i sreću. Potrebno je odabrati vedre motive i vesele boje. Ovo su poruke koje sami sebi svakodnevno šaljemo, a njihova je uloga da nas ispune snagom, lepotom i pozitivnom energijom, pa samim tim obezbede savršeno mesto za odmor.

Photo: V.Došen, Pixabay

PRATI BLOG

ELEMENT ZEMLJA

PET ELEMENATA I NJIHOVA OBELEŽJA – ELEMENT ZEMLJA Šta predstavlja Pet elemenata i koji su to elementi? Kako prepoznati i […]

Read More

ELEMENT METAL

PET ELEMENATA I NJIHOVA OBELEŽJA Uređivanje prostora uz upotrebu principa Feng Shui-ja zahteva poznavanje nekoliko osnovnih termina. Šta je Jin, […]

Read More

BILJKE KOJE ŠTITE OD “ELEKTROSMOGA”

Energetsko čišćenje prostora od tehničkog zračenja Koji su izvori “elektrosmoga”? Koje su posledice izlaganja tehničkom zračenju? Postoji li lek?

Read More

EKVILIBRIJUM

Da li ste gospodar svog vremena? Šta je ekvilibrijum? Zašto je potrebno stanje ekvilibrijuma? Kako ga ostvariti?

Read More