ŠTA JE ZAPRAVO FENG SHUI?

ZABUNE I ZABLUDE, PREDRASUDE I ISTINA

Kada dođe trenutak da stvorimo svoj dom ili organizujemo poslovni prostor većina nas rešava da potraži savet Feng shui stručnjaka u želji da napravi mesto prepuno harmonije, topline i prijatnosti. Mesto gde će se s radošću vraćati i provoditi lepe trenutke ili pak prostor koji će omogućiti da se naš biznis razvije do neočekivanih granica. Poslednjih godina sve je uobičajenije osim arhitekte i dizajnera konsultovati i Feng shui stručnjaka. Međutim, da li sa sigurnošću znamo šta je Feng shui i šta je zadatak Feng shui stručnjaka?

dr Jelena Dejanovska feng shui praktičar-zabune-i-zablude-predrasude-i-istina-sta-je-zapravo-feng-shui

dr Jelena Dejanovska

 

Šta je Feng shui?

Pođimo od toga šta je to Feng shui? Feng shui je drevna umetnost, ali istovremeno i nauka razvijena u Kini pre više hiljada godina, koja se bavi uređenjem prostora i balansiranjem energija u njemu, sa ciljem stvaranja sklada i harmonije kao predispozicijama za zdrav i kvalitetan život.


Poznato je da su dužnosnici starih kineskih careva imali zadatak da idu u lov na zmajeve, što je zapravo značilo da su tražili dobra mesta sa pozitivnom energijom koja imaju naklonost i ljubaznost za cara i ljude. Ta mesta nazivali su zmajevima, prostor gde se nakuplja sjajni ći, Sheng Qi. Nasuprot tome locirali su i mesta sa nepovoljnim i negativnim energijama i nazivali ih klopkama. To su mesta do kojih Qi teško dopire ili gde se prebrzo kreće.

Pojam Qi (ći) javlja se u mnogim ezoteričkim učenjima i disciplinama, od Feng shui-ja, taoizma i akupunkture, pa sve do Tai Chi-ja i Qi Gong-a.

Većina smatra Qi energijom, a neki ga opisuju kao dah univerzuma. Qi je značajan u smislu uticaja okruženja na čoveka i na kvalitet njegovog života. Po učenju Feng shui-ja energetski sklop određenog prostora može uticati na energetski sklop ljudi koji u njemu žive. Izraz Qi-a kao univerzalne energije mogu biti prostor, materija, kretanje i energija na nivou fizičkog plana, ali to može biti i čovek, te se iz ovoga može zaključiti da Qi okruženja ima direktan uticaj na fizičko postojanje ljudi.

Feng shui je nauka o kretanju i promenama Qi-a. Primenom principa ove nauke, kanalisanjem i usmeravanjem Qi-a može se stvoriti optimalan odnos energije i materije (kretanja i stabilnosti) sa ciljem stvaranja prijatnog, pozitivnog i bezbednog okruženja u kom živimo.

kompas-zabune-i-zablude-predrasude-i-istina-sta-je-zapravo-feng-shui

kompas

Zadatak Feng Shui stručnjaka

Zadatak Feng Shui stručnjaka je da svojim savetima pomogne u organizovanju određenog prostora. Ukoliko je prostor već uređen, mogu se predložiti manje ali i ozbiljnije korekcije, dok u slučaju celovitog planiranja prostora Feng Shui može pomoći u pronalaženju optimalne lokacije i definisanju kvaliteta energija u kojima ćemo boraviti. Time dolazimo u poziciju da odredimo najpovoljnije funkcije za određene delove prostora.

Drugim rečima, u slučaju stambenog prostora, najbolje je znati kome od ukućana koja prostorija najviše odgovara, gde pozicionirati kupatilo, a gde skloniti stvari koje ređe koristimo i napraviti garderober ili ostavu? Gde i kako postaviti krevet ili radni sto? Ovim se rešava problem raspodele prostorija i podele funkcija u prostoru, ali se dobijaju i rešenja koja kada je sve završeno odišu skladom i harmonijom. Kada su energije u prostoru neorganizovane i zbunjene, velika je verovatnoća da će isti epiteti uskoro karakterisati kvalitet našeg života. Nasuprot tome, živeći okruženi usklađenim energijama stvaramo sebi preduslov za život u istom maniru.

Smatram veoma bitnim da rešenja budu usklađena sa našim kulturnim kodom kada god klijenti pokažu otvorenost za tim. Najbolji rezultati u mojoj dosadašnjoj praksi, naročito u estetskom smislu, pokazali su se upravo kada je ispraćen duh i tradicija zadatog prostora.

Još jedan veoma važan zadatak Feng Shui stručnjaka je da sa klijentom ostvari otvoren i iskren odnos u kom kroz kreativnu empatiju dolazi do optimalnog rešenja, bez nametanja ideja, jer je konačna lepota Feng Shuija upravo u beskonačnom broju mogućnosti kreativne primene.

I tada, kada konačno sednemo u svoju omiljenu fotelju i preletimo pogledom po onom što smo uradili, shvatićemo,

dobar Feng Shui se ne vidi, on se oseća

Foto: Parigros Photography, Pixabay
DM’s Hairlounge
Makeup Zorica Epifanić

PRATITE BLOG

Kako privuci novac novčići u rastu

TOP 5 načina kako privući novac

Feng shui za privlačenje novca Privucite novac – aktivirajte energije Feng shui aktivatori pokreću energiju novca

Read More
Formule-za-uredjenje-prostora-eKNJIGA

FENG SHUI FORMULE za uređenje prostora

Vaše Veliko Spremanje života Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas!

Read More
Feng shui za Hvatače Snova egipatska mačka u dnevnom boravku

Feng shui za Hvatače snova

Doživite svoje snove Jeste li nekada uhvatili svoj san? Želite da uhvatite san?

Read More
10 znakova nepovoljnog Feng shui-a devojčica ispred kuće

10 ZNAKOVA NEGATIVNOG FENG SHUI-a

Prepoznatljivi simptomi Da li ste pod uticajem Sha Qi? Kakav je vaš Feng shui? Rešite se negativnog Sha Qi!

Read More