ŠTA JE ZAPRAVO FENG SHUI?

ZABUNE I ZABLUDE, PREDRASUDE I ISTINA

Kada dođe trenutak da stvorimo svoj dom ili organizujemo poslovni prostor većina nas rešava da potraži savet Feng shui stručnjaka u želji da napravi mesto prepuno harmonije, topline i prijatnosti. Mesto gde će se s radošću vraćati i provoditi lepe trenutke ili pak prostor koji će omogućiti da se naš biznis razvije do neočekivanih granica. Poslednjih godina sve je uobičajenije osim arhitekte i dizajnera konsultovati i Feng shui stručnjaka. Međutim, da li sa sigurnošću znamo šta je Feng shui i šta je zadatak Feng shui stručnjaka?

dr Jelena Dejanovska feng shui praktičar-zabune-i-zablude-predrasude-i-istina-sta-je-zapravo-feng-shui

dr Jelena Dejanovska

Šta je Feng shui?

Pođimo od toga šta je to Feng shui? Feng shui je drevna umetnost, ali istovremeno i nauka razvijena u Kini pre više hiljada godina, koja se bavi uređenjem prostora i balansiranjem energija u njemu, sa ciljem stvaranja sklada i harmonije kao predispozicijama za zdrav i kvalitetan život.


Poznato je da su dužnosnici starih kineskih careva imali zadatak da idu u lov na zmajeve, što je zapravo značilo da su tražili dobra mesta sa pozitivnom energijom koja imaju naklonost i ljubaznost za cara i ljude. Ta mesta nazivali su zmajevima, prostor gde se nakuplja sjajni ći, Sheng Qi. Nasuprot tome locirali su i mesta sa nepovoljnim i negativnim energijama i nazivali ih klopkama. To su mesta do kojih Qi teško dopire ili gde se prebrzo kreće.

Pojam Qi (ći) javlja se u mnogim ezoteričkim učenjima i disciplinama, od Feng shui-a, taoizma i akupunkture, pa sve do Tai Chi-a i Qi Gong-a.

Većina smatra Qi energijom, a neki ga opisuju kao dah univerzuma. Qi je značajan u smislu uticaja okruženja na čoveka i na kvalitet njegovog života. Po učenju Feng shui-a energetski sklop određenog prostora može uticati na energetski sklop ljudi koji u njemu žive. Izraz Qi-a kao univerzalne energije mogu biti prostor, materija, kretanje i energija na nivou fizičkog plana, ali to može biti i čovek, te se iz ovoga može zaključiti da Qi okruženja ima direktan uticaj na fizičko postojanje ljudi.

Feng shui je nauka o kretanju i promenama Qi-a. Primenom principa ove nauke, kanalisanjem i usmeravanjem Qi-a može se stvoriti optimalan odnos energije i materije (kretanja i stabilnosti) sa ciljem stvaranja prijatnog, pozitivnog i bezbednog okruženja u kom živimo.

kompas-zabune-i-zablude-predrasude-i-istina-sta-je-zapravo-feng-shui

kompas

Zadatak Feng Shui stručnjaka

Zadatak Feng Shui stručnjaka je da svojim savetima pomogne u organizovanju određenog prostora. Ukoliko je prostor već uređen, mogu se predložiti manje ali i ozbiljnije korekcije, dok u slučaju celovitog planiranja prostora Feng Shui može pomoći u pronalaženju optimalne lokacije i definisanju kvaliteta energija u kojima ćemo boraviti. Time dolazimo u poziciju da odredimo najpovoljnije funkcije za određene delove prostora.

Drugim rečima, u slučaju stambenog prostora, najbolje je znati kome od ukućana koja prostorija najviše odgovara, gde pozicionirati kupatilo, a gde skloniti stvari koje ređe koristimo i napraviti garderober ili ostavu? Gde i kako postaviti krevet ili radni sto? Ovim se rešava problem raspodele prostorija i podele funkcija u prostoru, ali se dobijaju i rešenja koja kada je sve završeno odišu skladom i harmonijom. Kada su energije u prostoru neorganizovane i zbunjene, velika je verovatnoća da će isti epiteti uskoro karakterisati kvalitet našeg života. Nasuprot tome, živeći okruženi usklađenim energijama stvaramo sebi preduslov za život u istom maniru.

Smatram veoma bitnim da rešenja budu usklađena sa našim kulturnim kodom kada god klijenti pokažu otvorenost za tim. Najbolji rezultati u mojoj dosadašnjoj praksi, naročito u estetskom smislu, pokazali su se upravo kada je ispraćen duh i tradicija zadatog prostora.

Još jedan veoma važan zadatak Feng Shui stručnjaka je da sa klijentom ostvari otvoren i iskren odnos u kom kroz kreativnu empatiju dolazi do optimalnog rešenja, bez nametanja ideja, jer je konačna lepota Feng Shui-a upravo u beskonačnom broju mogućnosti kreativne primene.

I tada, kada konačno sednemo u svoju omiljenu fotelju i preletimo pogledom po onom što smo uradili, shvatićemo..

..dobar Feng Shui se ne vidi, on se oseća

Foto: Parigros Photography, Pixabay
DM’s Hairlounge
Makeup Zorica Epifanić


Ako je došlo vreme za vaše Veliko spremanje života, ovo je prava knjiga za vas! Uz Feng shui formule i pravila koje ćete ovde naći možete samostalno poboljšati Feng shui vašeg prostora za čak 30%

Promenite svoj prostor i promenićete kvalitet svog života. Pogledajte detaljnije šta ćete saznati u knjizi

Formule-za-uredjenje-prostora-eKNJIGA
Feng shui FORMULE za uređenje prostora