Orhideja – savršen izbor za spavaću sobu

Zašto je orhideja poseban cvet? Kakvu simboliku nosi ova nežna biljka? Kako koristiti orhideju u uređenju prostora po Feng shui principima?

Smatra se da cveće koje držimo u kući donosi različite vidove sreće, ali isto tako jasno predstavlja naš ukus i naše želje. Izlaganje cveća u domu je umetnost. Nije svejedno koju biljku smo odabrali i koje mesto u domu smo odabrali za nju. Takođe je bitno znati napraviti aranžman, birati kombinacije i uvek misliti o tome šta želimo time da prikažemo. Cveće koje vene emituje štetnu energiju, pa ga je na prve znake uvenuća potrebno baciti ili zameniti novim.

Orhideja simbolizuje lepotu, ljubav, sreću u porodici, perfekcionizam i superiornost. Postoje mnoge vrste i možemo ih naći u raznim bojama, međutim smatra se da ljubičaste orhideje donose najviše sreće. U zavisnosti od toga šta želimo postići biramo mesto u domu gde ćemo držati ovu nežnu biljku. Kao i svaka druga biljka ona ima sposobnost da emituje pozitivnu Qi energiju i može se koristiti kao aktivator za novac, karijeru, ljubav,.. Ukoliko želimo da poklonimo cveće, orhideja je odličan izbor jer samim tim činom nekome želimo život ispunjen ljubavlju, lepotom i srećom u porodici.

Orhideje su veoma posebne jer spadaju u nekolicinu biljaka koje možemo držati u spavaćoj sobi. Poznato je da biljke nisu preporučljive u prostoru gde spavamo i odmaramo, jer noću oslobađaju ugljen dioksid, ali sa orhidejom to nije slučaj (naročito kada je u pitanju Phalaenopsis). Baš nasuprot, ona noću oslobađa kiseonik i tako osvežava prostor. Veoma je bitno i to što orhideja ima moć da štiti od toksina koji se mogu javiti u kući (iz tepiha, šperploča, izolacionih materijala, iverice, nekih boja, razređivača, sredstava za čišćenje,..). Orhideju je još preporučljivo držati na noćnom ormariću ako želite da imate mnogo dece.

Različito cveće nosi različitu simboliku. Na primer ruža, koja se na zapadu najčešće koristi kao izraz ljubavi i naklonosti, uopšte nije tako popularna u kineskoj kulturi. Generalno se cveće koje ima trnje ne smatra prikladnim za izražavanje dubokih i prefinjenih emocija. U skladu sa principima Feng shui-ja kao izraz ljubavi najčešće se bira božur. Ipak, kada dođemo do toga da želimo da u svoj dom unesemo simbol lepote i ljubavi koji će dugo zračiti pozitivnom energijom, odabraćemo orhideju.

dr Jelena Dejanovska

Photo Pixabay

PRATITE BLOG

“KUHINJSKO OSTRVO” – DA ILI NE?

Da li je “kuhinjsko ostrvo” dobar izbor? “Kuhinjsko ostrvo” predstavlja jedno od veoma popularnih rešenja dizajnera enterijera današnjice. Estetski privlačno […]

Read More

KUTAK NOVCA

“Zlatna kočija” u 2017. godini Kao i za bilo koji takozvani “kutak” koji se pominje u popularnoj literaturi, tako i […]

Read More

TRANSFORMACIJA PROSTORA

U ateljeu modnog dizajnera Promene koje donosi primena principa Feng Shui-ja u okviru dizajna enterijera mogu nas veoma iznenaditi.

Read More

ŽIVOT SAVREMENE ŽENE

Pepeljuga ili princeza?!

Read More